Manic Monday

Kada je vikend rezerviran za putovanje na utrku izvan Zagreba, najčešće u Dalmaciju, u ponedjeljak nastojim pripremiti obrok koji zahtijeva minimalno vremena. Najčešće ne stignem ni složiti tjedni meni, a petkom obavim kupovinu namirnica na placu. Ponedjeljak mora biti brz pripremom, ali jednako ukusan. Najčešće mi ideja padne na pamet za vrijeme trčanja, a ove nedjelje sam imala čak 4h 🙂

Nakon tog trčanja od 4h složila sam brzinski obrok, jer je trebalo dalje voziti za Zagreb, tako da su nažalost i bijeli grah i slanutak bili iz limenke što inače izbjegavam, ali tako je to kad je put u pitanju. U frižideru sam imala avokado, smeđu rižu (skuhanu), namaz od hokkaido tikve, klice i par onih domaćih tortilja. Od toga sam smiksala iznimno ukusan obrok pa je odluka pala da će u ponedjeljak biti nešto slično.

Večer ranije sam namočila bijeli grah i slanutak. Ujutro sam odmah stavila kuhati slanutak uz dodatak lovorovog lista i kumina (u ekspres loncu cca 45min), a bijelom grahu sam osim vode dodala temeljac, glavicu luka, lovorov list i kumin pa skuhala u običnom loncu.

Tofu sam marinirala cca 45min, a kuskus je gotov za 10-ak min nakon što se prelije kipućom vodom.

Pripremila sam svježi namaz od hokkaido tikve pa sam upalila pećnicu na 215 stupnjve i cca 20-ak min pekla tikvu, pustila je da se ohladi pa smiksala u pire i dodala ostale sastojke.

Kada su slanutak i grah bili gotovi, ostavila sam ih da se cijede, za to vriijeme popržila tofu u suhoj ugrijanoj tavi dok se nije zapekao i prelila kuskus vrućom vodom.

Za kraj samo pomiješate kuskus, slanutak i grah, dodate narezani avokado i humus od tikve pa servirate uz očišćeni i narezani špinat na koji ste dodali prepečeni tofu. Uz to dodate klice i imate kompletan i ukusan obrok, iako je manic monday! 

Sastojci:

  • kuhani bijeli grah*
  • kuhani slanutak*
  • kuskus**
  • namaz od hokkaido tikve, ovdje pogledajte recept
  • avokado, narezan na kockice
  • tofu
  • začini za tofu: soya sos, maslinovo ulje, ružmarin, dimljena paprika, češnjak u prahu
  • špinat (možete koristiti bilo koje drugo zeleno lisnato povrće)
  • klice

* umjesto kuhanja graha i slanutka možete koristiti iz limenke, ali daleko je bolji onaj skuhan kod kuće

**umjesto kuskusa možete pripremiti rižu, bulgur, proso i sl.

Facebook komentari
10. veljače 2020.