Obavezna oprema na utrci

U svjetlu nedavnih događaja na utrci Samobor Trail i kasnije “trakavici” koja se proteže po Facebooku na zidovima pojedinih trkača odlučila sam napisati ovaj tekst. Nije ovdje riječ o jednoj utrci, o meni, tebi, već o svima nama, od trkača do organizatora i ama baš svakoj utrci. Moram li spomenuti da se na svakoj utrci nađe i izvjestan broj novih trkača, koji o trailu ne znaju ama baš ništa (govorim iz osobnog iskustva).

Obavezna oprema je za većinu utrka podjednaka, uvelike ovisi o dužini na kojoj se natječete, možda neku od nje uopće nećete koristit, ali nikad ne znate što se na planini i u prirodi može dogoditi. Primjerice prošli vikend održao se Velebit trail te je na utrci dužine 42km kao dio obvezne opreme bila navedena i lampa s rezervnim baterijama. Izvjesno je da i onima najsporijima lampa na glavi neće trebati s obzirom da je start u 7h ujutro, a da dan u ovo doba godine traje iza 21h, međutim u prirodi je svašta moguće, a nezgode se neprestano događaju tako da i ta lampa ima svoju svrhu makar ostala cijelo vrijeme u ruksaku.

Ovo je svakako više od obvezne opreme 🙂

Za sve nove trkače, obaveznu opremu (uz napomenu da je svaki organizator propisuje sam) u pravilu čini:

 •  mobilni telefon s punom baterijom
 • zviždaljka koja je ugrađena u veći broj trkačih ruksaka
 • astro folija
 • flask/boca/bidon/čaša minimalnom količinom tekućine i hrana
 • kopija osobnih dokumenata /osobni dokumenti
 • set prve pomoći: gaza, flasteri, bangaže, antiseptik

Razlog ovo teksta jest trkač koji je odnio pobjedu na utrci dugoj 31km i 1700 m, a da istovremeno prilikom starta kao i ulaska u cilj na sebi nije imao nijedan komad obvezne opreme propisane od samog organizatora. Da sam bila tamo prva bih podnijela prigovor protiv takvog ponašanja, jer takav čovjek prvenstveno nije ama baš nikakav sportski primjer drugima, a onda, ne poštuje ono propisano od organizatora. Svjesna sam činjenice da prilikom ulaska u cilj trkača zna biti poprilična ludnica i da ne postoji baš uvijek taj dodatni čovjek više koji će prvo troje prekontrolirati (iako ovo su trebali vidjeti i volonteri na pojedinim točkama utrke i upozoriti na to organizatora da tog trkača pregleda prilikom ulaska u cilj, na što ih je trebao upozoriti organizator), ali ako takav prigovor bude podnesen onda ti kao organizator trebaš postupiti adekvatno tome, a to je da takvog trkača sankcioniraš kako je već propisano pravilima utrke i/ili lige ukoliko se ista nalazi unutar lige kao što je ovdje slučaj. No, ovdje je organizator odlučio ignorirati svoja vlastita pravila, prozvati trkača koji je podnio prigovor (a nije ga podnio da bi sebi pribavio bilo kakvu korist, jer je svjestan da bi pobjednik ušao u cilj i da je imao vlastitu opremu) i još na Facebooku napisati sljedeći komentar:

Nakon što su se slegli svi dojmovi i malo odmora od jučerašnjeg vrlo napornog dana provedenog kao organizator utrke Samobor Trail, moram se osvrnuti na poprilično neugodnu situaciju u kojoj sam se našao nakon usmenog prigovora da neki trkači ne nose obaveznu opremu koju smo objavili u raspisu utrke na zahtjev HGSS-a. Pretpostavio sam da se prigovor odnosi na pobjednika na dugoj stazi koji je stvarno ušao u cilj s minimalnom količinom opreme na sebi. U vrlo kratkom vremenu morao sam odlučiti kako ću reagirati na prigovor i odlučio sam ne uvažiti ga, u smislu ako se odnosi na pobjednika utrke bez obzira što u raspisu utrke pišu odredbe o obaveznoj opremi. Mišljenja sam da sankcioniranje nenošenja obavezne opreme može otvoriti jednu sasvim drugu problematiku vezanu uz način i kvalitetu provjere te opreme. Opremu zapravo nije moguće sa sigurnošću provjeriti jer trkač može sve imati na startu, a nedugo nakon njega može odbaciti dio opreme i taj odbačeni dio prije ulaska u cilj ponovo uzeti na neki drugi način. Takvih primjera u trailu kod vrhunskih trkača je bilo i organizatori imaju primjere. Zbog toga sam odlučio ne kontrolirati opremu i ne sankcionirati nedostatke u opremi. Osim toga, Samobor Trail je nerangirana utrka u nerangiranoj ligi. To nije prvenstvo Hrvatske. …  Ideja propisivanja obavezne opreme kao i sankcioniranje nenošenja je moj i HGSS-ov pokušaj utjecanja na trkače da je ipak nose, jer je neprocjenjiva kad zatreba. … Mi organizatori u klubu KCIPT Samobor nismo profesionalci niti organiziramo profesionalna natjecanja pa je i to razlog što pravila nisu savršeno propisana i odrađena. “.

Iz samog teksta organizatora jasno je vidljivo da isti sam ne shvaća ako je nešto propisao kao obveznu opremu da se i sam toga treba pridržavati. U suprotnome je navedenu opremu trebao propisati kao preporučenu pa u tom slučaju svatko nosi ono što mu je potrebno. Međutim, ovdje to nije bio slučaj. Sam organizator Samobor Traila je kao obveznu propisao sljedeću opremu:DUGA / KRATKA staza:
 • bočica ili mijeh (minimalno 0,5 l tekućine)
 • set prve pomoći (elastični zavoj, prvi zavoj, flasteri)
 • mobitel (upaljen, s napunjenom baterijom i memoriranim brojevima organizatora i HGSS-a: 091/7210008)
 • zviždaljka
 • astrofolija
 • bidon ili čaša za točenje vode i napitaka na okrepnim stanicama
 • natjecateljski broj (osigurava organizator)

Preporučujemo: na dugoj stazi GPS uređaj, sat ili mobitel sa GPS tragom utrke

Isto je tako organizator Samobor Traila unio i odredbe o diskvalifikaciji:

Diskvalifikacija znači isključivanje natjecatelja iz utrke koji na kraju neće imati plasman.
Natjecatelj će biti diskvalificiran zbog sljedećeg:

 • odbijanja provjere obavezne opreme od strane organizatora
 • ostavljanja otpada na stazi
 • ugrožavanja flore i faune
 • korištenja bilo kakvih prijevoznih sredstava tijekom utrke
 • zamjene natjecateljskog broja s drugim natjecateljem
 • kraćenjem staze tj. kretanje izvan označene staze utrke
 • ne pomaganja natjecateljima u nevolji
 • nesportskog ponašanja prema drugim natjecateljima i/ili organizatoru
 • nepoštivanja odluka organizatora, liječnika ili HGSS-a
 • neprimjerenih sadržaja na fotografijama/video snimkama objavljenim za vrijeme ili nakon utrke kojima se vrijeđaju drugi natjecatelji ili organizator

Dakle, pobjednik je trebao sukladno svim okolnostima biti diskvalificiran. Ali je taj isti organizator svjesno odlučio napraviti NIŠTA. Isto je tako taj organizator za nenošenje obvezne opreme mogao propisati dodatne minute koje se takvom trkaču pripisuju po završetku utrke tzv. kaznene minute pa isti ne bi bio diskvalificiran. No, to nije sve. Samobor Trail je 1. kolo KontinenTrail lige 2021., a koje također ima svoja pravila:

6.: OPREMA

 1. Natjecatelji moraju imati propisanu obaveznu osobnu opremu.
 2. Obavezna oprema za sva kola KontinenTrail lige sastoji se od:
  1. natjecateljskog broja kojeg osigurava organizator
  2. prikladna obuća i odjeća (ovisno o vremenskim prilikama)
 3. Svaka utrka posebno uređuje pitanje dodatnih dijelova obavezne opreme.
 4. Organizator pridržava sva prava da provjeri sadržaj obavezne osobne opreme bilo kojeg natjecatelja u bilo koje vrijeme utrke.

ČLANAK
7.: PRAVILA DISKVALIFIKACIJE

 1. Nepridržavanje Pravilnika KontinenTrail lige kao i pravila pojedine utrke.
 2. Nepoštivanje pisanih uputa i instrukcija utrke.
 3. Bilo kakvo nesportsko ponašanje koje ugrožava ili dovodi u pitanje reputaciju utrke i/ili uništava privatnu imovinu ili imovinu organizatora.
 4. Korištenje zabranjenih puteva, zabranjene opreme te primanje pomoći sa strane.
 5. Korištenje bilo kakvih prijevoznih sredstava rezultirat će diskvalifikacijom natjecatelja te zabranom nastupanja na slijedećim utrkama.
 6. Dolazak na kontrolnu točku ili cilj poslije limitiranog vremena

U cijeloj priči ono najtužnije je što sam organizator ne shvaća da ne postoji profesionalni i neprofesionalni organizator utrke, da većina klubova organizira utrke volonterski te da svaka od osoba u organizaciji ima svoj posao od kojeg živi, a da nitko (ili barem velika većina) ne živi od organiziranja utrka. Određuje li profesionalnost utrke je li utrka prvenstveno Hrvatske (koja usput rečeno u tom slučaju opet ima svoja pravila)? Ako već utrka nije profesionalna i organizator je isključivi volonter pa zašto je onda naplatio trkačima startninu?! Nakon što sam za ovo doznala, odmah mi se namentnulo pitanje: a što kada bismo kratili staze?! Meni je to jednako nepoštivanje pravila, organizatora i drugih trkača kao i nenošenje propisane obvezne opreme. Moram priznati da me, sada već kao iskusnom trail trkaču, pomalo strah da utrku može organizirati netko ovakvog razmišljanja. Isprike organizatoru, ali ja mu ne bih dozvolila da organizira rođendan, a kamo li što drugo. Pored toga, jako me ljuti nesportsko ponašanje kolega trkača (prvenstveno cestovnjaci koji zalutaju tu i tamo u trail, čast i isprika iznimkama), jer svi oni koji na leđima nose opremu ispadaju teške budale. Naravno da nitko ne bi bio 20min brži da nema taj ruksak od nekoliko litara na leđima, ali bilo bi mu lakše i bio bi brži.

Organizator Samobor Traila je isto tako zaboravio da je dio jedne lige, a onda da postoje tu i “neki sponzori”  koji sigurno neće ovakvo ponašanje organizatora pozdraviti i pokloniti mu se.

Slučajni pad na treningu, to kod mene nije teško 🙂

Koliko god svi mi bili samouvjereni, uživali u prirodi dok trčimo, trail trčanje je generalno opasan sport i zbog minimalne doze nepažnje može se dogoditi nezgoda ili katastrofa. Nemojte izbjegavati obaveznu opremu na utrkama, jer ako je nešto propisano kao obavezno onda to morate imati sa sobom kako radi poštivanja organizatora tako i drugih kolega trkača, a na kraju krajeva i radi sebe. S druge strane, taj komad opreme vam može spasiti život, koliko god banalno zvučalo. Isto tako, kada odlazite na duže treninge u prirodu, ponašajte se kao da idete na utrku što se tiče opreme i bolje je da imate više, nego premalo.

Budite pravi sportaši na koje će se oni koji tek kreću u ovaj svijet moći ugledati!

EDIT TEKSTA (25.6.2021): nakon objave ovog teksta nazvala me moja trkača prijateljica s izrazito velikim iskustvom u trčanju i utrkama te rekla da nisam trebala navesti o kojoj se utrci radi, jer da je Samobor Trail u svemu ostalome bio sjajan i vrhunski organiziran. S obzirom na njezino kako domaće tako i strano iskustvo u utrkama mogu joj bez ikakve daljnje provjere vjerovati da je Samobor Trail bio zaista sjajan u svemu ostalome, osim u onome iznesenom gore. Moguće da u meni progovara pravnik, ali osoba koja je na čelu organizacije predstavlja organizaciju i mora se sukladno tome i ponašati. Kada djeluje izvan te uloge može se ponašati kako hoće. Žao mi je što je na čelo organizacije Samobor Traila postavljena osoba koja ne shvaća problematiku (zbog čega je ovaj tekst i nastao) pa je do ove situacije uopće na utrci došlo. Ovaj tekst nikako nije dirao u ostale dijelove organizacije Samobor Traila niti je imao za cilj baciti negativu na tu utrku. Tekst je prvenstveno nastao kao dobronamjeran pokušaj da se organizatori drže svojih pravila koja su sami propisali.

Facebook komentari
22. lipnja 2021.