Speechles Friday – pomaženi kelj, s pečenim povrćem, majonezom (zdravom!), mozarellom i kruhom

Petak je dan za metak! Nastojim da nekako svi obroci petkom budu nešto posebniji. U ranijoj fazi kada nisam bila na isključivo biljnoj ishrani petkom bih jela ribu, znala sam ubaciti i koji dan tijekom tjedna, ali petak je nekako bio poseban dan. Tako sam i u ovoj “fazi” (iako se nadam da će ova “faza” potrajati zauvijek) petkom željna nečeg posebnijeg od tjedna.

Na tržnici na Kvatriću sam pronašla OPG koji ima toliko svježe namirnice da me njihov kelj oduševio na prvu pa ga nisam htjela “uništiti” termičkom obradom, a opet istražujući na internetu saznala sam ako masirate kelj uzu dodatak limuna i maslinovog ulja da će se ovi sastojci prožeti, a kelj omekaniti. Čudo, kelj na masažu djeluje jednako kao i ljudsko tijelo! 🙂

Tako je odluka pala na sirovi kelj koji je na kraju bio zaista ukusan.

Uz to sam odlučila poslužiti povrće iz pećnice: cikla, mrkvica i batat. Baš onako fino zapečeno i začinjeno.

Klice sam uzgojila ranije, ujutro sam spekla dva kruha, svoj standardni od sjemenki i novi Kikin. Kontrol frik u meni nije dao da se odlučim samo za novi recept, jer što ako ne uspije?! 🙂

U srijedu navečer sam napravila maslac, majonezu i sir pa sam majonezu i sir odlučila uklopiti u obrok. A klice su već standardni dio moje kuhinje pa sam na kraju i njih dodala.

Stoga ovo neće biti klasičan recept sa sastojcima i pripremom.

MASIRANI KELJ

Kelj operite i očistite od središta lista, izrežite na manje komade za zalogaj, prebacite u posudu, dodajte malo maslinovog ulja i limuna pa masirajte dok kelj ne omekša i ne postane nekako sjajan. Na suhoj tavici sam prepržila suncokretove sjmenke, ubacila ih u kelj, dodala klice i konolnine sjemenke.

ZAPEČENO POVRĆE

Pećnicu ugrijte na 210 stupnjeva. Mrkvicu ogulite pa narežite na prutiće, batat ogulite pa narežite na kockice, ciklu dobro operite i prepolovite nožem (nemojte je guliti ili rezati joj krajeve). Na pleh stavite papir za pečenje, dodajte polovice cikle, na jedan kraj mrkvicu, na drugi batat (prethodno batat u zdjeli promiješajte s amlo maslinovog ulja, soli, papra i ružmarina). Ciklu i mrkvicu prelijte s malo maslinovog ulja, curry praha i soli. Stavite sve peći na cca 40 min. Moguće da će batat priej biti gotov (ovisno koliko su veliek kockice) pa provjerite tijekom pečenja i po potrebi ga vratite pa pecite ostalo dok nije pečeno i hrskavo. Izvadite i pustite da se ohladi. Ciklu tada ogulite, odrežite krajeve i narežite na ploške.

Servirajte pečeno povrće uz kelj, dodajte majonezu, kruh i sir.

Za bolji okus predlažem da sve skupa promiješate, bit će to prava simfonija okusa.

Uživajte u vikendu!

Facebook komentari
14. veljače 2020.