Iskusni plivači (već i oni koji sebe smatraju plivačima) će se zasigurno nasmijati naslovu, dok će se neplivači upitati „a koju bi to opremu plivač mogao imati, peraje?“

Da, i peraje, ali ne mislim na taj dio opreme.

Dakle, moji prvi počeci plivanja slobodnog stila tzv. kraula izgledali su kao pravo utapanje! 🙂 Po konstituciji i genetskoj predispoziciji građena sam od velikih i čvrstih zglobova, teških kosti, mišiće dobijem „dok si reko keks“, a u počecima bavljenja triatlonom znalo se tu naći i nečeg drugog. Drugim riječima u slatkoj vodi se ponašam kao sjekira – baciš me i tonem! Hehehehe

Šalu na stranu, moja sjećanja tih prvih plivačkih zaveslaja (hm, mislim da je to bilo sve samo ne zavlesaj, koji je i danas upitan) povezana su s otežanim disanjem, jako brzo bih se uspuhala, ne bih mogla u komadu otplivati više od dužine-dvije (25m), puls bi mi porasao i morala bih se odmoriti na kratko. Tako je to sigurno sa svim početnicima, osobito onim nemasnima. 🙂 Na masti zavidim samo u bazenu, jer upravo ti koji imaju masti su plovniji. Dakako da je tu presudna tehnika, ali tehnika se lakše savlada ukoliko ne toneš. Kako bi se plivaču pomoglo da bolje savlada tehniku kraula koriste se, za što do triatlona nisam znala, tzv. „avion“ ili na eng. pullboy i  paddlesi.

Pullboy ili avion

Avion ili pullboy služi da se koncentrirate na poboljšanje tehnike ruku tj. zaveslaja tijekom plivanja. Ukoliko vam noge tonu kao što je to slučaj sa mnom, tada vam pažnja nije usmjerena na ruke, već se pokušavate održati na vodi, puls vam raste, disanje je otežano i uskoro morate uzeti pauzu, a onda ponovno ista priča. Na taj način teško je poraditi na tehnici zaveslaja i tu u pomoć stiže “avion”. To je plutača oblikom dizajnirana da se postavi između nogu. Držeći avion nogama, noge će “lebdjeti” i na taj način o njima ne morate razmišljati, već se možete koncentrirati na tehniku zaveslaja.

“Paddlesi”

Paddlesi (dalje: lopatica) su dio opreme koji se stavlja na ruke i moglo bi se reći da liče na vesla. Oni pomažu da se razvije snaga gornjeg dijela tijela potrebna za učinkovit zaveslaj i plivanja većom brzinom. Površina „lopatica“  je rupičaste teksture i pruža veći otpor, što dovodi do većeg opterećenja na sve mišiće koji se koriste prilikom zaveslaja. S njima je plivanje teže, ali brže. Uobičajeno se koriste u dijelu intervalnog treninga. Osjećaj je u početku težak, no provjerite sa stručnom osobom/trenerom koristite li ispravne paddlse, jer postoje različite veličine i svaki ne odgovara svakom plivaču jednako. U početku sam se s njima poprilično mučila, no tada sam promijenila model i plivanje s njima je postao pravi užitak (koliko god nekada bilo teško).

Otkako sam počela plivati i otkako me trenira coach Žic avion je sastavni dio mog plivanja (kako sama treniram bez nadgledanja coacha, nije on znao da je to baš tako hihihiih), čak i kad imam dio treninga za zagrijavanje i rasplivavanje ne puštam ga. Zapravo sam i zaboravila kako je to plivati bez ikakve opreme. Ponekad bi mi to stvorilo  problem kod putovanja, kada treba spakirati što manje stvari ili ako putujem s biciklom, „gdje ću staviti avion?“. Bila bih zavidna onima koji mogu plivati bez  njega.

Neki dan smo Sanja (Imamagić) i ja zaključile da se moramo snimiti kako plivamo i poslati video coachu da vidi što smo napravile za ovo vrijeme za koje se on preselio u Švicu. I kad Sanja kaže „makni taj avion! daj nećeš valjda s njime plivati?! mora se vidjeti cijela tehnika!“, ja u šoku, ne znam što bih, ne znam ni plivati bez aviona! A kad ono, savladala 25m bez utapanja! Idući trening je coach dao 1500m (15x100m) BEZ IKAKVE OPREME! Pripremila sam se na totalni debakl! Ali iznenađenje, bila sam čak i brža nego s avionom! Mojem oduševljenju nije bilo kraja! Osjećaj je nekako bio dobar. E to je onaj trenutak, napornog treniranja i truda (uzmimo da sam s avionom plivala sigurno više od godine dana i da skoro uopće nisam plivala bez njega), odrađivanja svakog mogućeg treninga i onda nagrada – napredak! Kad sam osjetiš da možeš nešto što prije nisi mogao! I onda imaš želju biti još bolji. Osjećaj koji ti nitko ne može oduzeti.

Od opreme se još može koristiti: dihalica, obična plutača radi uvježbavanja tehnike nogu, guma koja se obavije oko nogu kako bi noge bile skroz mirne (e, tek tad tonu!), peraje…

Cijeli tekst je moj subjektivni doživljaj, a vi provjerite sa stručnom osobom/trenerom koristite li ispravnu opremu i koju biste mogli upotrijebiti za poboljšanje tehnike.

 

Facebook komentari
19. ožujka 2019.