Lampe i trail

Nedavno sam naišla na objavu Maria Pavlakovića gdje je na fb stranici 3sporta postavio pitanje koju lampu kupiti. Kako nisam od komentiranja na takve objave odlučila sam napisati svoje iskustvo s lampama i nadam se pomoći Mariu, a onda i drugim kolegama trkačima u odabiru. U ovom tekstu neću opisivati tehničke karatkeristike (lumeni i sl.), jer to možete naći na netu.

Lampa A

Tijekom dosadašnjeg trčanja imala sam prilike isprobati 6 različitih lampi. Na samom početku trčanja i prvih utrka trkači kolega Tihomir Dugi poklonio mi je dvije kineske lampe, jednu koja svijetli kao reflektor (nazovimo je za potrebe teksta lampa A) i drugu manju (nazovimo je za potrebe teksta lampa B). Lampa A kao što se vidi na fotki je izrazito teška, baterije (punjive)

Lampa B

se nalaze na stražnjoj strani, a pune se pomoću punjača. Svjetlost je bijele boje, postoji jači i manji stupanj te bljeskajući, dok se gumb za podešavanje i paljenje svjetlosti nalazi sa strane. Snop svjetlosti je širok pa tako pruža dobru vidljivost. Koliko lumena ima zaista ne znam, jer je nisam kupila niti to na njoj piše. Sa stražnje strane lampe, u dijelu koji dolazi na čelo integrirana je većim dijelom spužva kako lampa ne bi žuljala vlasnika. Ovu lampu sam najčešće koristila za vrijeme kraćih treninga, od cca sat do dva, jer mi je njezina težina za to vrijeme bila podnošljiva. Baterije se nalaze sa stražnje strane glave pa je ta težina lampe nekako raspodijeljena. Negativna strana, ako imate samo ovu lampu, su utrke na kojima je lampa obavezna oprema (iako vam možda uopće neće trebati) pa ćete na leđima nositi nepotreban teret.

Lampa B je za razliku od prethodne poprilično manja i lakša. Baterije (jednokratne) se nalaze na prednoj strani pa na stražnjoj nemate nikakav teret. Daje svjetlost bijele boje, svjetlost je podesiva u jačem i manjem stupnju, zatim crvenu svjetlost i crvenu bljeskajuću svjetlost. Ovo bi bila lampa koju ćete ponijeti na utrku i staviti u ruksak uvijek kada znate da vam lampa neće trebati, a dio je obvezne opreme ili ćete je koristiti, ali pritom biti oprezni kako i gdje trčite, jer svjetlost nije jaka. Iza prednjeg dijela nema nikakve zaštite za čelo tako da bi bilo poželjno staviti buff.

Petzl Tikkina

Prošle godine kada smo pratili Domagoja Krebera i Predraga Nikolića na Tor Des Geantesu odlučili smo se Nikola i ja kupiti dvije Peztlove lampe, vodeći se lumenima i cijenom. Svjesno smo uzeli jaču i slabiju, jer ćemo se ionako izmjenjivati, a ponekad kad samo jedan trči imati na odabir obje. I jedna i druga lampa daju bijelu svjetlost, Tikkina svijetli slabije, a svjetlost je podesiva u 3 stupnja. Baterije se nalaze na prednjoj strani, mogu se staviti jednokratne

Acktik

ili punjive. Lampa je lagana i možete s njom dugo trčati, ali nema nikakvu zaštitu za čelo pa ga je potrebno zaštiti s buffom. Ako je ovo jedina lampa koju ste probali naviknut ćete se na nju, sve dok ne probate neku jaču. 🙂 Actik je u svemu ista kao Tikkina samo što daje jaču svjetlost, što ne čudi s obzirom da ima više lumena. Dakle, svjetlost iste boje, u istom broju izmjena, bez zaštite za čelo,

Acktik

s jednokratnim ili punjivim baterijama. Ovo je lampa koju možete koristiti za treninge i utrke, lagana je u ruksaku i na čelu, a daje proprilično dobru svjetlost.

Kada je pala odluka da ću trčati DUT 118km sa startom u 22h što je na datum 18.10. značilo cca 9h mraka zaključila sam da za to nemam adekvatnu lampu. Akuoenergy mi je u tom trenutku izašao u susret i sponzorirao me s dvije odlične lampe: Black Diamond Icon (dalje: BD) i Petzl Myo. BD ima nekoliko prednosti u odnosu na sve koje sam do sada probala: 1. jačina svjetlosti, 2. žuta svjetlost (daje bolji osjećaj dubine od bijele), 3. mekana zaštita za čelo s cijele prednje strane koji dolazi na čelo, 4. odvojiv dio s baterijama koji možete staviti u ruksak ili na pojas koji dolazi zajedno s lampom. Iako nisam znala koje ću lampe dobiti, a poklonjenom konju se ne gleda u zube ovo je definitivno lampa koju bih sama sebi odabrala za ultra trku! 🙂 Neno (Nenad Ostojić) mi je rekao da će mi lampa kroz noć postati teška i da bi bilo dobro da je često nosim na treninzima kako bih se naviknula. Nisam ga poslušala, a on nije imao ovu lampu na glavi 🙂 Provela sam 9h noseći je na glavi i da je trebalo još mogla sam još, nisam je ni osjetila tako da mi je zaista olakšala moju prvu ultru. Ukoliko niste ultra trkač ili ne provodite puno vremena u noći trčeći smatram da vam ova lampa nije potrebna. Istina je da daje bolju svjetlost, ali smatram da ista nije potrebna za kratke trke i treninge. Naravno, možete vi odraditi ultra utrku i s bilo kojom od gore navedenih, međutim ova lampa će vam tu ultru olakšati u tom dijelu i da vam glava ne bude teška.

Petzl Myo

Myo također daje žutu svjelost, nešto manju od BD, u nekoliko stupnjeva, s nešto manjim snopom, a dodatni gumb služi da daje svjetlost kada ga pritisnete. Nema zaštitu za čelo, lakša je od BD (ako biste bateriju nosili na glavi), ali ako bateriju  BD pospremite u ruksak ili za to previđeni pojas koji dolazi s njom tada je BD opet puno lakši. Kod Myo se baterije ne daju odvojiti tako da ih morate nositi na glavi, nalaze se sa stražnje strane pa je težina raspodijeljena, a koriste se jednokratne ili punjive.

Nakon pregleda iskustvenih karakteristika navedenih lampi smatram da za kraće treninge poput onih na Dotki i Maksimiru možete imati lampu bilo kojeg intenziteta, jer ionako se oči naviknu na mrak i dobro ih je vježbati 🙂 Ako lampu mislite koristiti i za utrku onda bi ipak bilo preporučljivo da s njom možete jasno vidjeti pa bi u tom smislu moj odabir bio Actik. Ukoliko se spremate za ultra trail trku gdje ćete dobar dio trke provesti u noći onda je moja preporuka svakako BD, jer će vam utrka biti znatno lakša i ugodnija.

Facebook komentari
21. studenoga 2019.