Vrijeme

Vrijeme je ono što uvijek nedostaje u životu nas aktivnih ljudi s nekoliko hobija i aktivnosti. Uvijek nekako vodimo bitku s vremenom kako bismo stigli sve što smo isplanirali ili imamo želju. U tom smislu je iznimno bitna organizacija, jer ona može znatno pomoći da u manje vremena obavite više toga. Moram priznati da je organiziranost moja osobina, satkana je u svakom dijelu mog života i to je nešto što činim nesvjesno zbog čega mi je svakodnevnica izrazito olakšana! No, ukoliko niste organizirani trebali biste unaprijed razmisliti kako ćete posložiti dan ili pripremiti obrok da bude brže i jednostavnije. Stoga planirajte, bilo svjesno ili nesvjesno, jer već je to pola pripreme.

Primjerice jučer prilikom pripremanja obroka (humus od slanutka, kuskus sa slanutkom i graškom skuhano u temeljcu od tikve + pečena tikva i batat) potrebna je dobra organizacija i malo promišljanja: tako ćete slanutak trebati staviti večer prije u vodu kako bi se kroz noć namakao, a ujutro ga staviti kuhati. Dok se kuha ogulite batat i tikvu, a ostatke tikve (koricu i sadržaj iz srca tikve) stavite u manji lončić kuhati s vodom da prekrije sadržaj kako biste imali temeljac za kus kus i humus. Za vrijeme dok se batat i tikva peku ostavite slanutak da se ohladi, skuhate grašak, a paralelno procijedite temeljac i prelijete ga preko kus kusa (cca 10min poklopljen da nabubri). Slanutak potom prebacite u blender zajedno s dijelom temeljca tikve koji ste ranije odvojili, ubacite ostale začine smiksate i ta-da, gotovo! 🙂 Za to vrijeme su gotovi i svi ostali dijelovi obroka, samo je potrebno izvaditi tikvu i batat iz pćenice, a kuhani slanutak i grašak pomiješati s kus kusom i začiniti. Opet, ako pečete tikvu, a nemate potrebe koristiti temeljac za isti obrok možete ga nakon što se ohladi zamrznuti i koristiti za neku drugu priliku. Još ako ste koji dan ranije napravili kruh od sjemenki imat ćete kompletan i prefin obrok.

Cijene

Često znam čuti da je zdrava prehrana skupa, međutim to zaista nije tako! Sve ovisi što i gdje kupujete. Primjerice, ukoliko sve kuhate kod kuće već ste duplo uštedjeli i napravili uslugu svom organizmu koji će jesti provjerenu hranu i namirnice bez koje kakvih aditiva. Tu opet dolazimo do vremena, ali zato probajte odabrati obroke čija priprema zahtijeva malo vremena. Čim ugledam recept koji ima predugačak popis namrinica i preopsežne upute za pripremu preskočim ga, jer jednostavno za to nemam vremena koliko god mi se činio slasnim. Također, poznato je da treba kupovati sezonsko voće i povrće koje je uvijek prihvatljive cijene. Ako kupujete orašaste plodove, žitarice i sl. probajte ih kupiti u rinfuzi, jer je ta cijena jeftinija. Primjerice, na tjednoj bazi odlazim u Greencajg ili Tvornicu zdrave hrane gdje imaju veliki izbor proizvoda u rinfuzi. Voće i povrće nastojim kupiti od poznatih osoba ili u voćarni ili na placu od provjerenih OPG-ova.

Lješnjaci namočeni preko noći u vodi.
Procijeđeni lješnjaci, u koje je dodana voda 2:1 i zblendani.

Opet kada smo kod cijene pokušat ću demonstrirati razliku u onome pripremljenom kod kuće i nabavljenom u dućanu:

  1. “mlijeko” od kokosa, zobi, soje, badema, lješnjaka i sl. je izrazito skupo kao gotov proizvod u dućanu,  a najčešće sadrži i neke druge dodatke poput šećera, aroma i sl. Cijena namirnice od koje se “mlijeko” može pripremiti kod kuće puno je jeftinija, a uz samu namirnicu potrebna vam je još samo voda! Naravno možete se poigrati s raznoraznim dodacima (datulje, mljevena vanilija, cimet, sirovi kakao, …), ali ne morate. Osim namirnice i vode trebat će vam i nešto kuhinjskih pomagala: dobar blender, cjedilo i/ili gaza/vrećica za cijeđenje orašida.

    Vrećica za cijeđenje orašida
  2. brašno – brašna orašastih plodova i žitarica su najčešće vrlo skupa i to najmanje u omjeru duplog, a vrlo često i većem. Dakle, opet je potrebno nabaviti sirovu namirnicu (najjeftinije i najbolje u rinfuzi), smiksate je u dobrom blenderu i imate brašno koje možete koristiti za svakojake namjene. Primjerice cijena bademovog brašna je cca 80-ak kn za 0,5 kg dok sami badem u rinfuzi možete nabaviti već za cca 70kn/kg. I tako je s većinom proizvoda.
Vitamix ASCENT A2300i

Blender

Za pripremu većine obroka, umaka, namaza, napitaka i ostalog potreban vam je dobar blender. Svoje životne navike sam počela mijenjati upravo otkako nam je Nikola donio doma za zdraviji život (uspjela sam ga uvjeriti 🙂 ) blender Vitamix. Koristim ga svakodnevno, kroz jutro i nekoliko puta, jer ako želite jedno od gore navedenih mlijeka potrebno je odstajalu namirnicu zblendati s određenom količinom vode da biste je procijedili kroz cjedilo/gazu/vrećicu izrađenu za filtriranje (što će vam svakako olakšati izvedbu). Ako pak želite brašno od badema, oraha, heljde, lješnjaka,

Pire od cvjetače, brokule i batata.

itd. opet vam za to treba kvalitetan blender. Za veganski umak od indijskih oraščića, hummus potreban vam je blender; ako želite napraviti super jednostavan kruh od sjemenki i orašastih plodova sve ih samo ubacite u Vitamix s malo količine vode (možete dodati i koje kakve začine i maslinovo ulje) i za čas imate smjesu koju samo trebate prebaciti na pleh i u pećnicu. 🙂 Smoothie, umaci, namazi, slastice… Smatram da je ovo zapravo jedina investicija u zdravu prehranu, a koja će se sigurno isplatiti svakodnevnim korištenjem. Prilikom kupovine dobrog blendera svakako treba pripaziti na snagu motora (za usporedbu Vitamix ima 1400W) i brzinu okretaja u minuti (1000 – 37 000 ), a danas na tržišu ih ima toliko da će se sigurno naći jedan i za vaš budžet.

#zivimozdravo

Facebook komentari
22. studenoga 2019.