Proteinski čokolino u domaćoj radinosti

Nikola, moj suprug, već danima zapomaže za čokolinom i prijeti se da će otići kupiti onaj industrijski u dućan. Onaj tko me poznaje vjerojatno zna da sam protiv svih industrijski gotovih jela, a osobito onih koji sadrže enormne količine bijelog šećera.  Nije stvar debljanja, stvar je zdravlja, toga što unosimo u organizam. Već se duže vrijeme pitam zašto nam je toliko bitno koju marku auta vozimo i koju marku odjeće nosimo na sebi, a manje nam je bitno ono što ćemo unijeti u organizam. U tom organizmu, tijelu živimo pa bi nam trebalo biti puno bitnije potrošiti nešto više vremena na pripremu hrane, nego traganju za savršenim komadom odjeće ili slično.

Većina čokolino varijanti pripremljenih kod kuće se bazira na zobenim pahuljicama i rižinom grisu, a ovaj put sam htjela napraviti neku proteinsku verziju. Ono što možda nemate uvijek kod kuće su prženi lješnjaci koji će vam trebati za ovaj čokolino. Bez pržene varijante to jednostavno neće biti čokolino. Mi ih uvijek imamo za grickanje i nutellu, a kako im je dovoljno 10-ak min da se preprže to ni vama ne bi trebao biti neki problem.  Možete ih i na tavi prepeći, iako je u pećnici elegantnije (na 160 stupenjva 10-ak min).

Sastojci:

  • 1 konzerva cijeđenog slanutka (ili 1 i 1/2 šalica kuhanog slanutka)
  • 1/2 šalice pečenih lješnjaka
  • 5 medjol datulja
  • 2 žlice vrhom pune sirovog kakaa
  • prstohvat cimeta i soli
  • 1 – 2 šalice mlijeka (korišteno kokosovo domaće pripreme)

Priprema: mlijeko ugrijati ukoliko je stajalo u frižideru pa zajedno s ostalim sastojcima prebaciti u blender i blendati do kremaste teksture. Meni je ovaj omjer savršen, prženi lješnjaci daju okus čokolina, dok se slanutak uopće ne osjeti. Nikoli je bio prerijedak pa je zamolio idući put da smanjim mlijeko za  njega. Vama preporučam da probate napraviti prvo po navedenim omjerima, a tek onda prilagodite sebi.

Ovaj proteinski čokolino je savršen doručak osobito nakon jutarnjeg treninga! 🙂

Facebook komentari
29. prosinca 2020.