Zdrava majoneza? Je li moguće?!

Stara je godina, ispraćamo je svatko na svoj način, a nije nas mazila… Ne samo da nas nije mazila, nego je sugrađanima u Petrinji, Glini i susjednim područjima priuštila to da će se mnogi sjećati ovog kraja na ružan način – razornim potresom koji je u sekundi odnio ono što su godinama ili čitav život gradili, a nekima na još veću tugu i žalost najmilije.

Nažalost ne mogu pomoći nego dijeljenjem objava, a kako me ovaj put potres zadesio u stanu na 7.katu (u ožujku sam imala sreće da sam vani trčala) još sam u nekoj psihotičnoj fazi gdje me i najmanji zvuk čini paranoičnom pa sam se prepustila onome što me umiruje – kuhanju i istraživanju recepata.

Ova je Stara godina svakakva, možemo biti sretni ako ne zatrese, ali neće proći bez francuske salate. A za francusku salatu nam je potrebna majoneza. Zagovornik sam pripremanja što je moguće više obroka kod kuće, jer tako bar donekle znamo što unosimo u naš organizam. Majoneza sama po sebi zahtijeva dosta veliku količinu ulja pa sam se odlučila na ono suncokretovo, ali hladno prešano. Ne jedemo je svaki dan pa si to možemo priuštiti.

Za ovu majonezu trebat će vam svega 5 minuta, štapni mikser i nekoliko namirnica.

Sastojci:

  • 120 ml sojinog mlijeka (najbolje uspijeva s njim)
  • 180 ml hladno prešanog suncokretovog ulja
  • 1 i 1/2 žlica jabučnog octa
  • 1/2 žlice agavinog/javorovog sirupa ili meda
  • prstohvat soli

Priprema: U dublju posudu pomiješati sve sastojke osim ulja. Sa štapnim mikserom ih dobro povezati. Miksati dalje smjesu sa štapnim mikserom i pomalo dodavati u tankom mlazu ulje i miksati. Više ulja daje kremastiju i gušću majonezu s time da će se u frižideru još stisnuti pa nemojte pretjerati. Meni je bilo dovoljno 180 ml ulja, dok vi možete prilagoditi svojoj željenoj gustoći. Izliti je u staklenu posudu s poklopcem i ostaviti barem 15 minuta da se ohladi i stisne u frižideru.

Za francusku salatu samo trebate skuhano povrće (mrkvicu, grašak i krumpir) i krastavce nasjeckane na kockice dobro posoliti pa dodati gore pripremljenu majonezu. Koristila sam cca 4 veća krumpira, 2 vrećice smrznutog povrća – mrkvica i grašak te 1 staklenku kiselih krastavaca. Ono što ovoj francuskoj daje okus da nitko ne bi zaključio da je u potpunosti biljna je crna sol. Crna sol ima miris i okus po jajima tako da nitko kome servirate ovu francusku neće ni najmanje posumnjati u nju. 🙂 A zaista je slasna!

Sve najbolje vam želim u idućoj godini!

Facebook komentari
31. prosinca 2020.