Veganski mozarella sir – aquafaba recept

Prije pola godine, dok sam još konzumirala životinjske proizvode, čak i kada sam prestala jesti meso prebacila sam se na velike količine sira. Zapravo, sir sam oduvijek više voljela od suhih narezaka, osim pršuta, to nije mogao nijedan nadmašiti. Kad bismo odlazili na utrke u Italiju vraćali smo se s barem 5 različitih vrsta sireva. A onda sam se odlučila na eksperiment, jesti samo biljnu prehranu i eto me.

Danas na Internetu zaista možete na svašta naići. Osnova moje trenutno prehrane je kupiti namirnicu i doma je pripremiti. Dakle, ne kupujem gotovu hranu. Zapravo me oduševljava pomisao što mogu sve kod kuće napraviti. Na taj način je zdravije, jeftinije, a vrijeme kojeg nemam i sve ga je manje nekako se izgubi u toj kalkulaciji, jer ovo što trenutno radim me ispunjuje i radim to iz čiste ljubavi. U kuhinji nastojim minimalno toga baciti, nastojim u cijelosti iskoristiti namirnicu pa sam krenula u potragu što sve mogu napraviti od aquafabe. Već sam imala jedan pokušaj “proizvodnje” sira od aquafabe, međutim ostaje je bezuspješan. Dobila sam nekakvu previše gumenu masu koja mi se nikako nije svidjela, iako je Nikola tvrdio da će je pojesti 🙂 Ipak sam je morala nevoljko baciti. Tako da nisam polagala velike nade, međutim na kraju sam se oduševila.

Pa krenimo redom.

Sastojci:

  • 1/4 šalice indijskih oraščića namočenih preko noći ili prokuhanih 15min
  • 1 šalica aquafabe
  • 2 žlice tapioka brašna
  • 2 žličice agar agar
  • 1 žličica soka limuna
  • 1 žličica delikatesnog kvasca
  • 3/4 žličice soli
  • 6 žlica kokosovog ulja, otopljenog

Priprema: u Vitamixu blendajte ocijeđene indijske oraščiće i aquafabu do kremaste teksture.

Procijedite kako bi uklonii eventualne komadiće. Vratite u Vitamix.

Nakon blendanja bi trebalo biti teksture kao smoothie. Dodajte tapioku, agar agar, limunov sok, delikatesni kvasac i sol pa blendajte da se sve prožme.

Dodajte kokosovo ulje i ponovno kratko blendajte. Smjesa će biti kremasta i malo gušća.

Ugrijte lonac na štednjaku, ubacite smjestu i miješajte dok se zagrijava na srednje jakoj vatri. Kada se tapioka aktivira smjesa će postati glatka kao otopljen sir. Nakon što je smjesa dosegla 75 stupnjeva sir je gotov (koristila sam termometar za hranu kako bih provjerila, ovaj put nisam htjela da smjesa završi uz kanti za smeće 🙂 ).

Prebacite smjesu u staklenu posudu i zatvorite je pa spremite u frižider na par sati.

Ako želite buffalo mozarellu sa žlicom vadite kuglice u ledenu vodu (s kockicama leda). Prije posluživanja izvadite sir iz frižidera, narežite ga i pustite da se malo otpusti.

Sir je zaista odličan! I njega sam iskoristila za obrok u petak.

Uživajte i dobar tek!

Facebook komentari
12. veljače 2020.