Veganska majoneza – aquafaba recept

Ako ste pročitali recept o maslacu onda znate da je aquafaba voda u kojoj se kuhao slanutak ili grah. Teksture je kao bjelanjak jajeta i slično se ponaša prilikom obrade. Može se koristiti za izradu maslaca, majoneze, sireva, slastica…

Nekad davno sam bila obožavatelj majoneze, osobito one s češnjakom. Te užasne industrijske tvorevine. Kažem užasne, jer u kupovnoj majonezi je toliko aditiva i nezdravih sastojaka, a opet jede se u velikim količinama. Nakon što sam osvijestila svoj dio života vezan uz prehranu izbacila sam sve takve proizvode: majoneze, čips, pomfrit i sl.

A onda sam istražujući što mogu učintii od aquafabe naišla na ovaj sjajan recept. Okus je zaista sličan majonezi, a možete je iskoristiti i bolje od majoneze, jer će svaku salatu ili pečeno povrće dodatno začiniti.

Sastojci:

  • 6 žlica aquafabe
  • 2 žlice jabučnog octa
  • 1 žličica senfa (koristila sam senf koji sam ranije sama pripremila)
  • 1 žličica soli
  • 1 i pol – 2 šalice biljnog ulja
  • 1 žličica limunovog soka – opcija (kušajte prije!)
  • 2 režnja istisnutog češnjaka/češnjaka u prahu – opcija

Priprema: u dovoljno duboku posudu za miskanje sa štapnim mikserom dodajte aquafabu, jabučni ocat, senf i sol pa miksajte dok se sve ne poveže. Miksajte cijelo vrijeme i VRLO POLAKO dodajte ulje, ali zaista polako. Ako ulje prebrzo dodate cijela će tekstura postati tekuća i ništa od majoneze. Ukoliko vam se ulje skupi na vrhu, prestanite s dodavanjem, miksajte krakto pa opet krenite s dodavanjem ulja. U nekom trenutku će majoneza postati kruta. Kada je cijelo ulje dodano i smiksano majoneza je gotova. Po želji dodajte limun i češnjak, ali prije savjetujem da kušate majonezu i onda odlučite hoćete li dodati ove sastojke.

U frižideru u poklopljenoj posudi može stajati do 7 dana, iako je najbolja drugi dan kada se češnjak upio, ukoliko ste ga dodali.

Ja sam je koristila za obrok u petak – uz izmasirani kelj i pečeno povrće. Baš daje onaj neki osvježavajući okus pun teksture.

Dobar tek!

Facebook komentari
12. veljače 2020.