A što za doručak? Kremasta kvinoja!

Ako za doručak volite pojesti nešto slatkog okusa kao ja, onda je ovo pravi doručak za vas! Ako ste više slani tip, kremasta kvinoja može biti izvrstan desert. Kvinoja ima mnoge dobrobiti za naš organizam, a vjerojatno većina misli da se radi o žitarici iako to nije tako. Naime, kvinoja je pseudožitrica, bila je jedna od dviju osnovnih prehrambenih namirnica u carstvu Inka, a srodna je špinatu i cikli. Naglasak na njezine dobrobiti htjela je naglasiti i Organizacija za hranu i poljoprivredu UN-a kada je 2013. godinu proglasila „međunarodnom godinom kvinoje“, s ciljem skretanja svjetske pozornosti na ovu sjajnu namirnicu.

Zrno kvinoje sadrži 12 do 16 % bjelančevina te svih 9 esencijalnih aminokiselina koje su nužne svakom organizmu za stvaranje proteina. Zbog toga se smatra potpunom bjelančevinastom namirnicom, ne sadrži kolesterol ni gluten.

Ovaj recept je izvrstan, jer ga možete prilagoditi onome što imate u kuhinji i pripremiti ga tako da svaki put bude u nekoj drugoj varijanti.

Sastojci:

  • 1 šalica nekuhane kvinoje
  • 2 šalice biljnog mlijeka
  • prstohvat soli
  • cca 1/3 šalice kokos mlijeka iz limenke (nije nužno, ali će dati kremoznost)
  • 2-3 žlice agavinog/javorovog sirupa ili kokosovog šećera
  • prstohvat cimeta

Opcije:

  1. ribana jabuka i sjeckani orasi
  2. 2 žlice sirovog kakaa + kakao nibsi + sjeckani prženi lješnjaci + banana
  3. kockice čokolade, smrznuto bobičasto voće

 

Priprema: Kvinoju je prethodno potrebno dobro isprati u hladnoj vodi. Dublji lonac manje veličine stavite na štednjak i ugrijte pa kada ste oprali i ocijedili kvinoju par minuta je popržite u loncu pa dodajte biljno mlijeko i prstohvat soli. Dovedite do vrenja pa smanjite vatru/temperaturu i neka se kuha 20-25 min, povremeno promiješajte da se ne uhvati za dno. Ako prestane vriti malo pojačajte vatru/temperaturu. Kada je kvinoja kuhana dodajte kokos mlijeko iz konzerve koje će dati dodatnu kremoznost. Ovo nije nužno, ali svakako će biti ukusnije. Kvinoja će upiti svo mlijeko, ako tijekom kuhanja primijetite da je prerano upila dodajte po potrebi još biljnog mlijeka. A nakon toga prepustite mašti na volju ili odaberite jednu od gornjih opcija. Ja sam jutros pripremila Nikoli prvu varijantu, a sebi naravno ovu čokoladnu. Nažalost nemam fotku Nikolinog doručka, jer ga je prebrzo smazao, kaže da je jako fino! 🙂

Čokoladna varijanta može poslužiti kao savršen desert! Sve dobro promiješajte s onime što ste odabrali i uživajte.

 

 

Facebook komentari
14. siječnja 2021.