Kiseli kupus sa slanutkom i azuki grahom

U jesensko – zimskim danima, kada su stupnjevi oko 0 meni zimogroznoj to više liči na zimu, iako to ona kalendarski nije, volim skuhati dobro varivo. Bez obzira što nam je ovaj tjedan stigla južina pa je u 4:15 ujutro (u Zagrebu) već 13 stupnjeva što nije bilo tjednima (osim dalmatinskih vikenda) odlučila sam se za obrok koji obiluje C vitaminom – kiseli kupus. Također, odličan je izvor kalija i kalcija; bakterije mliječne kiseline iz kiselog kupusa održavaju crijevnu floru zdravom, a time i cjelokupan tjelesni imunitet. Odličan je izvor vitamina B12, zbog toga se posebno preporučuje vegetarijancima i veganima. Ono po čemu se kiseli kupus razlikuje od sirovog su probiotičke bakterije. Kiseli kupus je izvorna fermentirana hrana prirodno bogata probiotičkim kulturama.

Slanutak obiluje energijom, vlaknima bogat je vitaminima i mineralima. Manje je kaloričan, a sadrži gotovo jednaku količinu proteina koliko i meso. Pomaže u izgradnji koštane strukture s obzirom da sadrži kalcij, magnezij, mangan, cink, željezo i vitamin K. Bogat je izvor nutrijenata, ima niski glikemijski indeks, smanjuje kolesterol, pogodan za dijabetičare, sprječava bolesti srca.

Azuki grah je malo tamno crveno povrće,oblikom vrlo sličan izgledu bubrega, a upravo su ti organi vrhunski saveznici u borbi za vaše zdravlje. Bogat je kalijem i molibdenom zbog čega je izvrstan diuretik koji pomaže izbacivanju otpada, toksina i viška vode iz vašeg tijela; pomaže snižavanju krvnoga tlaka i poboljšava cirkulaciju; sadrži i mnogo vlakana, neophodnih za održavanje funkcije crijeva i odlaganja otpadnih tvari. Bogat je vitaminima B1, B2, B3 i B6, natrijem, kalijem, fosforom.

Nakon ovih korisnih saznanja evo i receptića.

Sastojci:

 • 1/2 kg kiselog kupusa
 • 1/2 kg slanutka
 • 2 manje ili 1 veća mrkva
 • 1 šalica azuki graha (možete koristiti običan ili ga zamijeniti kukuruzom)
 • 2 luka
 • 2 češnja češnjaka (protisnuta)
 • sol i papr
 • malisnovo ulje/dr. ulje koje preferirate
 • dimljena crvena paprika
 • lovorov list
 • povrtni temeljac/voda

Priprema: dan ranije ili ujutro (ako ćete obrok pripremati kasno navečer) namočite slanutak (osim ako niste kupili već skuhani u konzervi, ali bih ipak savjetovala da ga sami skuhate) tako da stoji u vodi barem 8 do 12h (što duže stoji u vodi skraćuje se vrijeme kuhanja); možete u tom periodu i izmijeniti vodu u kojoj stoji. Prije pripreme odlijte vodu u kojoj je slanutak stajao, isperite ga, prebacite u lonac i dolijte vode tako da prekrije slanutak, stavite kuhati na laganu vatru cca 45-60min (ako imate ekspres lonac opet ćete skratiti vrijeme kuhanja), tek kada je mekan slanutak je gotov. Radnju ponovite i s azuki grahom.

U woku (volim koristiti keramički wok) na maslinovom ulju popržite luk da dobije staklastu boju, ubacite mrkvicu koju ste prethodno naribali pa kada povrće malo omekša dodajte kiseli kupus, podlijte vodom/temeljcem i kuhajte 10 minuta. Ubacite začine (sol, papar, dimljenu papriku, češnjak i lovorov list), ubacite kuhani slanutak i azuki grah pa sve kuhajte još 10-ak minuta. Mislila sam radi gustoće ubaciti 2-3 žlice tapioka brašna (koji je na fotografijama), ali tijekom kuhanja se pokazalo da za time nema potrebe, vi sami odaberite kako vam prija. A onda uživajte u ovom zdravom obroku punom vitamina.

 

Facebook komentari
17. prosinca 2019.