Veganski maslac od aquafabe (voda od slanutka)

Aquafaba je voda u kojoj se kuhao slanutak. Po svojim svojstvima slična je bjelanjku, miksanjem se pretvara u kremoznu teksturu pa je možete koristiti u onim receptima gdje se koriste bjelanjci, umjesto njih. Dakle, to nije voda u kojoj se slanutak namakao prethodno, već voda koju ste ulili za njegovo kuhanje. Iako u mnogim receptima koji se mogu pronaći na webu sugeriraju da možete koristiti aquafabu iz konzerve, ne bih to preporučila, jer je puna konzervansa. Radije skuhajte slanutak kod kuće. Aquafaba može biti i voda u kojoj se kuhao grah, ali nekako mi je draža od slanutka.

Ovaj tjedan sam pripremila četiri proizvoda s aquafabom, ciljano istražujući kako da iskoristim tu tekućinu, jer mi je nekako želja u pripremi hrane što manje toga baciti. Tako su nastali: 1. veganski maslac (ovaj put bez indijskih oraščića), 2. veganska majoneza, 3. veganski mozarella sir i 4. kruh od kokos brašna. Mislila sam ih sve objediniti u jednom receptu, međutim shvatila sam da ipak svaki zaslužuje jedan poseban članak, radi bolje preglednosti.

Veganski maslac je čudo, ne razlikuje se puno od onog kojeg kupite od kumice na placu (ako ste vegan onda ne kupite), ali bili vegan ili ne meni je najveće otkriće da mogu sama kod kuće napraviti maslac i to s tako uobičajenim sastojcima, osim možda aquafabe.

Sastojci:

  • 6 žlica aquafabe
  • 14 žlica kokosovog ulja
  • 8 žličica biljnog ulja, koristila sam maslinovo
  • 1 žličica i 1/3 jabučnog octa/svježe iscijeđenog limuna
  • 2/3 žličice soli

Priprema: Kokosovo ulje otopite da postane tekuće, dodajte mu maslinovo ulje i pustite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Aquafabu (sobne temperature) stavite u dovoljno duboku posudu (za miksanje štapnim mikserom), dodajte sol i ocat. Miksajte štapnim mikserom dok se sve spoji. Dok radite mikserom pomalo dodajte ulje, ali zaista pomalo. Trebat će vam nekoliko minuta da dodate svo ulje, bitno je da mikser radi i da vam se ulje en skuplja na površini. Ako se počne skupljati, prestanite s dodavanjem ulja i prvo sve dobro smiksajte.

Posudu u kojoj miksate stavite u neku dublju posudu s hladnom vodu u koju možete dodati led, kako bi cijeli proces ubrzali. Smjesa će odjednom postati kremasta. Dobili ste maslac. Ako ga probate u ovom trenutku bit će prilično slan i kisel, ali to je normalno. Drugačijeg će okusa biti kada se stvrdne.

Prebacite maslac u posudicu s time da je NEMOJTE POKLOPITI i posudicu stavite u zamrzivač na neko vrijeme dok se ne stisne. Nakon toga maslac možete poklopiti i prebaciti u frižider, iako ga ja cijelo vrijeme držim u zamrzivaču. Čim ga izvadite možete ga namazati na kruh. A uskoro slijedi i recept za jedan novi, prefini bezglutenski kruh!

 

 

Facebook komentari
13. veljače 2020.